Wil jij ook die waardevolle ervaring in de buitenlucht, die bij blijft
en die ruimte geeft voor meer ontspanning, balans en groei?
Dan sta ik voor je klaar, samen met mijn paarden, mijn pony’s als co-coach!

Wat is het?

Geen ‘praatcoaching’, maar paardencoaching! Een coachsessie in de natuur, in de nabijheid van paarden, die zonder oordeel observeren, (aan)voelen, spiegelen en met subtiele, maar ook met duidelijke signalen verrassend snel tot de kern komen. Het paard reageert met lichaamstaal op jouw gevoel en gedrag en laat zien wat er bij jou leeft en speelt; helder en ‘raak’ in wat er wel en wat er niet toe doet. Vervolgens ontdekken jij en ik samen waar jij naar toe wilt en hoe we jouw mogelijkheden kunnen aanspreken met helpende ervaringen, keuzes of acties.

Voor wie?

Ben jij die (jonge) vrouw die graag meer ontspannen op jouw plekje wil zijn? Heb je het idee dat er ‘meer’ is om van te genieten, in je werk, je dagelijks leven, of in je gezin? Misschien:

  • Lijkt het voor de buitenwereld wel alsof niets jou te veel is, maar voel je van binnen onrust of gejaagdheid, zit je hoofd ‘overvol’.
  • Mis jij plezier, ontspanning, ruimte of ‘bloei’ in je werk of persoonlijke leven.
  • Voel je pijn door een gemis, onvervuld verlangen of negatieve gedachten of patronen.
  • Wil je niet zo hard hoeven te werken, om het goed te doen, voor je zelf, of voor die ander.
  • Heb je een baan in de dienstverlening en lijkt het alsof je voortdurend ‘aan’ staat en de veranderingen moet bijbenen, maar mis je de energie.

Gun jezelf dan de tijd om stil te staan bij wat jou raakt en beweegt. Hoe mooi is het, als je van binnenuit rust voelt en tegelijk energie hebt voor nieuwe uitdagingen en ontdekkingen op je pad. Genieten ontstaat als je je talenten ontwikkelt, datgene doet wat bij je past, waar je blij van wordt. Maar wel als draagkracht en draaglast in balans zijn, als je weer ontspant, opbouwt en herstelt van (teveel) stress en grenzen kunt aangeven. Dan ontstaat er ruimte voor genieten in het ‘hier en nu’ en van echte ontmoetingen met anderen.

Voor kinderen

Het contact met dieren, met pony’s is heel ontspannend. Alleen al door te aaien verlaagt de hartslag, bloeddruk en voel je verbinding. Juist voor kinderen die onzeker, perfectionistisch, gevoelig of begaafd zijn, of moeilijke ervaringen hebben meegemaakt, is dit heel helpend. Een dier biedt troost, veiligheid, als een vertrouwens ‘persoon’. Het kind zit niet op de pony, maar ze gaan samen een uitdaging (spelvorm of oefening) aan. De pony’s geven direct feedback in reactie en gedrag. Dit helpt om te begrijpen welke gedachten of gevoelens er spelen, wat je moeilijk vindt of belemmert, maar vooral wat je nodig hebt om je goed en ontspannen te voelen. Dat lucht op en geeft ruimte voor nieuwe manieren. Vervolgens leert het kind bijvoorbeeld bij de pony om positief contact te maken, maar ook om grenzen aan te geven en leiding te nemen. Kinderen zelf vinden het vooral een leuke ervaring in de natuur, waarbij zij spelenderwijs meer vertrouwen krijgen in zichzelf en eigen mogelijkheden.

Wat heb ik jou te bieden?

Ik bied een combi van mijn expertise als orthopedagoog rondom ontwikkeling en het brein, met mijn kennis en kunde als gediplomeerd paardencoach (Christelijke Academie Paard- & lifecoaching). Bovenal bied ik een vertrouwelijke, veilige, open sfeer en sta ik naast jou als medemens. Vanuit oprechte belangstelling, waarbij we even samen oplopen, puzzelen en gaan begrijpen wat erbij jou speelt en wat jij nodig hebt. De kracht van kwetsbaarheid en verbinding heb ik zelf mogen ervaren. In mijn gezin, in tijden van afscheid en verlies, in het contact met de mensen om mij heen en in mijn werk in jeugdzorg en onderwijs. Het vervult mij steeds opnieuw met verwondering hoe mijn pony’s als co-coach de ‘juiste snaar’ weten te raken. Ik geniet ervan om buiten aanwezig te zijn in Gods schepping en te leren van de inzichten die dit biedt. Boodschappen vol hoop en vertrouwen, juist in alle seizoenen van het jaar, van je leven. Daarmee gaan we vervolgens samen oplossingsgericht aan de slag. Eén sessie van anderhalf uur kan al bewustwording en handvatten geven. Een combi van drie of vijf sessies kan dit verdiepen. Geen lange trajecten dus, ik sta voor kort, maar krachtig!

Hoe werkt het?

Je hoeft niet zelf iets met paarden te hebben of te kunnen rijden. Aan de hand van jouw vraag over waar je staat of waar je naar toe wilt, kiezen we een passend coachmodel of een praktische oefening/werkvorm. Je zit niet op het paard, maar het paard is aanwezig, dichtbij of meer op afstand, mocht je dat fijner vinden. Het paard stemt af op jou, in reacties en gedrag en spiegelt wat er speelt. Paardencoaching is niet zweverig, de lichaamstaal van het paard is juist erg nuchter, menselijk en ‘logisch’ te begrijpen. Paarden zijn als intelligente prooi- en vluchtdieren sensitief in het scannen van hun omgeving en peilen ook jouw ademhaling, spierspanning, emoties en gedrag. Ze nodigen jou als ‘gast’ even uit in de kudde en zijn erop gericht dat jij in balans en ontspannen op je plek bent of je plek kunt innemen. Zodra je ruimte geeft aan wat er speelt, zal er verbinding ontstaan. Als coach vertaal ik wat het paard laat zien en ontdek ik samen met jou hoe jij dit ervaart in je persoonlijke leven en over welke mogelijkheden en hulpbronnen jij beschikt voor herstel en ontwikkeling.

“Van je hoofd, naar je hart en vervolgens in beweging!”

Reviews

“Het paard gaf mij letterlijk een steuntje in de rug, een duwtje in de juiste richting! Zodra ik nu bij mezelf die valkuil herken, ervaar ik dat moment van verbinding en stimulans opnieuw en weet ik welke stappen ik kan zetten!”
T.
38 jaar
“Ik weet nu waar ‘de kneep’ zit en ga hier bewust anders mee om. De reacties van de paarden waren bijzonder, hoe ze ook onrustig waren op het moment dat er onrust bij mij speelde, maar weer helemaal op hun gemak waren en rustig bij me kwamen staan op het moment dat het kwartje bij mij viel en ik de verbinding durfde te zoeken. Fijn hoe jij zonder oordeel doorvroeg!”
W.
39 jaar
“Een heel andere ervaring om van paarden feedback te krijgen of ik wel bij mijn gevoel afstem of dat ik alles juist heel afstandelijk bekijk. Het helpt daadwerkelijk om mijn eigen valkuilen te herkennen en de reactie van het paard (die echt bij blijft) motiveert om daar mee aan de slag te gaan!”
S.
24 jaar
“Ik voel me na de sessie gewoon veel lichter"
J.
44 jaar

“Leef met volle teugen
Durf te leven met de dag
Glimlach elke morgen
Er is iets moois dat op je wacht!”

Elbert Smelt & Kinga Ban

Voor meer informatie of een kennismaking, bel me gerust of stuur een berichtje!